Com són les classes?

La paraula ioga vol dir unió, unitat. Les classes les enfoco a experimentar, mitjançant la pràctica de postures, aquesta unitat, que és el que ens proporciona la satisfacció que anhelem.

Fotos Glòria Avinyó65Normalment comencem les classes amb una breu relaxació per marcar una separació entre els tràfecs mundans i l’espai d’intimitat amb nosaltres mateixos que trobarem fent ioga. Aquesta relaxació porta cap a la pràctica de pranaiama prèvia a les postures, que s’aborden tot seguit.

En Ioga Dinàmic, les postures s’utilitzen com a lents per saber què està passant realment en nosaltres,  és a dir, es fan servir com a autoindagació, més que no pas per adquirir flexibilitat o per estar més en forma. Ni la flexibilitat ni la forma física no són la prioritat, encara que aniran apareixent com a efectes secundaris inevitables, perquè durant una classe es fan postures a terra (de panxa enlaire i Fotos Glòria Avinyó165supines), dempeus, des d’una posició asseguda (que ajuden especialment a tenir una esquena ben dreta) i invertides, sempre que siguin possibles. No hi ha cap obligació de fer una postura determinada. Quan s’ha après a escoltar el cos, cadascú sap què pot fer i què no, i sempre proposo opcions perquè tothom pugui practicar.

Es podria dir que durant la classe facilito que els alumnes coneguin a fons el seu cos i el llenguatge amb què es comunica, les sensacions, que són la clau per fer una pràctica segura i efectiva. Gradualment es van introduint postures noves i la manera de fer-les d’una manera nutritiva, amb integritat, afavorint la implicadió de tot el cos i la ment en cada acció, trobant la unitat a què fa referència el terme ioga. Aamb constància, els vells hàbits es van substituint per nous, més d’acord amb la intel·ligència inherent del cos.

Fotos Glòria Avinyó62Aquest procés d’aprenentatge es fa com qualsevol altre aprenentatge: a base de repetir i repetir, que és el que fa que es creïn nous camins neuromusculars. Repetint postures simples es van preparant les postures més complexes, que només es faran quan resultaran fàcils. Les repeticions són a la base del mètode Ioga Dinàmic: dinàmic vol dir que es fa en moviment.

A les classes jo amb prou feines faig res, només estar pendent de si tothom entén les indicacions que dono, perquè el que sí que faig és parlar. Parlo molt, però només per donar les instruccions que permetin fer les accions de manera correcta i evitar que es facin malament. Que una acció sigui correcta o no no és un criteri objectiu, ho indiquen les sensacions a les articulacions, la part més vulnerable del cos. I d’això ens ocupem a les classes, d’aprendre a identificar les sensacions que van sorgint.

A poc a poc, els alumnes van aprenent a confiar en el seu cos, a despertar la seva intel·ligència, a  experimentar-se a si mateixos i a coneixe’s profundament, de manera que amb el temps Fotos Glòria Avinyó35resultarà innecessària qualsevol guia externa, ni la meva com a professora ni la de cap altre mestre, perquè s’haurà trobat la veu pròpia. De fet, els animo a no dependre de mi ni de ningú per practicar tan aviat com sigui possible.

La pràctica de les postures culmina amb una relaxació i una meditació parcialment guiades. El moviment haurà estat una preparació per a la quietud, haurà permès anarFotos Glòria Avinyó217 del que és accessible (les postures) al que és elusiu (l’essencial) a base de practicar sentint profundament totes les sensacions que emergeixin. I això és assequible per tothom. Els beneficis del ioga, tan amplis i profunds, no són exclusivament per als que són flexibles: són per a tothom.

 

Fotos Glòria Avinyó192

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s